Mitt arbete, min hobby och min stora passion

Färg, form och sammansättning - det är väl de tre ledorden i mitt yrkes- och hobbyliv. Jag arbetar som grafisk designer och brinner passionerat för det jag gör. Så pass mycket brinner jag för det att jag ägnar hela dagarna på jobbet med grafisk design, och fortsätter sedan oftast efter middag med att pyssla med egna grafiska designprojekt om kvällarna. Jag tittar på saker och ting med en annan blick än gemene man. Det är alltid harmonin mellan färger, former och texturer som drar min uppmärksamhet till sig - oavsett om det är ett vardagsrum, en skogsglänta en tavla eller en person jag tittar på. Jag känner mig väldigt lyckligt lottad som får arbeta med mitt stora intresse för det är som att leka sig fram i livet. Den här bloggen är ett privat projekt; en samligsplats för tankar, idéer och kreationer.


Tidigare skrevs denna blogg av en tjej vid Emmy Linnea, men hon har inte längre något med detta blogg att göra. Henne hittar du numera här.

Lys upp mörkret med belysning

22 nov 2021

Till helgen är det första advent och även då många väljer att ta fram en hel del av sin adventsbelysning och juleljus. Det är inte fel med ljus i mörkret, nu när vintern i stort sett är här. Det genom att dekorera med ljus, både ute och inne. Om du behöver installera el inför detta, så kontakta då en elektriker Falkenberg. Ta gärna fram dina ljusslingor, adventsstjärnor och ljusstakar i god tid och kontrollera att de funkar som de ska.

Att använda belysning är ett bra sätt att skapa en mysig stämning på. Det finns ju en massa fina adventsstakar, julstjärnor och mycket mer att ha inne. I fönstren inne funkar det lika bra med elljusstake och adventsstjärna. Ljusslingor, det kan du ha både ute och inne.

Gör det fint utomhus

Om du har en bra gran eller enbuske eller liknande, så kan du dekorera den med en ljusslinga. Det finns även smarta nät att bara hänga över, så att säga. Du kan även sätta ut granris på altanen och ha ljusslinga i den. Om du har en flaggstång, så finns det även smarta ljusslingor för den.

Ute kan du även dekorera med julros, den tål att stå ute, samt ha en fin krans på din dörr. Satsa gärna även på en fin lykta att ha utanför din ytterdörr. 

Bor du så att du har balkong, så kan du även använda ljusslingor där och dekorera med!

Dags uppdatera skidkläderna

23 okt 2021

Något jag ägnade mig åt mycket i yngre dagar, det var skidåkning. Nu har vi faktiskt för första gången på länge bokat oss en skidresa i vinter, men jag inser att jag inte har allt jag behöver. Mina skidkläder från förr är inte i bästa skicket och jag behöver nog uppdatera dem och köpa nytt. Dels måste jag ha ny skiddress, med både jacka och byxa, samt även skidhandskar. Som om inte det vore nog, så behöver jag även ha nya skidglasögon. Vet inte heller skicket på mina skidor. Fast, i år funderar jag på om jag inte ska hyra skidor och inte köpa. Det för att göra det lite enklare, och så klart lite billigare. 

Mysigt med skidåkning

Att åka iväg till en skidort en vecka eller två, det är inte fel. Att kunna åka skidor varje dag, både utför och längd, det är kul, ger bra träning samt att man känner sig nöjd efteråt. Då är man verkligen värd lite after ski. Det var som sagt länge sedan jag var iväg så det ska bli skoj att åka. Vi blir ett kompisgäng som åker och vi har bokat två stugor att bo i. 

Något jag inte testat, men skulle vilja framöver, det är att åka utomlands till en av de där stora skidorterna, vid Alperna. Det hade vart fantastiskt att få testa på. Men kanske att man kan göra det nästa år att åka dit!

Det där med att synas på nätet

11 feb 2021

Det har blivit allt viktigare att som företagare synas på nätet och det gärna på flera sätt. Dels är det bra att satsa på en riktigt bra hemsida som man uppdaterar regelbundet med relevant innehåll, samt att man ser till att den är sökoptimerad. När det gäller sökmotoroptimering Malmö så kan man anlita en webbyrå att hjälpa en med det. En annan sak som är bra att satsa på det är google ads Malmö. Det för att få en bra plats på sökmotorn genom att köpa sig en annonsplats. 

Det är inte fel att göra båda delarna om man vill, både seo och google ads. Dock är det bra att allra först se över din hemsida, innan du drar igång med sökoptimering. 

Få hjälp med webbutveckling

Om du har behov av hjälp med webbutveckling, så kan du få det genom att anlita en mediabyrå. Din hemsida och din webbplats är ju ofta det som ger ett första intryck av företaget som helhet och det påverkar varumärket. Det är därför bra att lägga ner tid, energi och pengar på att ha en välfungerande sida. Sidan ska vara lätt att hitta samt att på själva sidan sen så ska det vara användarvänlighet som står i fokus. 

Så vill du synas på nätet så är detta bra första steg. Se även till att börja engagera dig i sociala medier då även det kan påverka din synlighet på nätet en hel del.

Färg är alltid ett bra val

23 nov 2020

När man jobbar med hemsidor så finns det mycket att ta i beaktande och företagets designprofil är alltid startpunkten. Dock har inte alla företag en tydlig designprofil och då kan få behöva hjälpa till med att utforma även den. Som hemsidekreatör väljer jag i 80% av fallen att använda starka färger i designen, dels för att jag gillar färg, men också för att färg är effektivt för att ge ett start intryck. Det finns många exempel! Ta en titt på Bravo Profil till exempel, som är en hemsida jag trillade över för en liten stund sedan - tror ni att denna hemsida hade känts lika smart om färgerna på startsidan var bleka?

Röd tråd är viktig

Sedan ska man förstås alltid utgå från produkten som ska säljas. Ibland kan pastelltoner vara att föredra och i vissa (fåräknade) fall funkar faktiskt svartvitt allra bäst. Sedan måste man såklart lyssna på sin kunds önskemål också. Det är en balansgång det där. Som grafisk designer med flera år på nacken kan jag dock svära på att färg oftast är det säkraste kortet - så länge man håller en tydlig röd tråd i sitt användande av färg.

Kill your darlings

Sedan är ett annat viktigt tips att alltid titta kritiskt på alla detaljer. Om något skaver så måste man hitta utgångspunkten och ibland kan det vara att man måste ta bort en detalj som man kanske egentligen gillar otroligt mycket - men som inte gifter sig med helheten. Svårt - men man lär sig! 

 

Vad betyder soliditet?

20 jun 2020

Om man har ett företag så kommer man ofta i kontakt med olika begrepp. Ett begrepp är soliditet. Det är inte alla som har koll på vad det är. Det är ett finansiellt nyckeltal som anger hur stor andel av tillgångarna som är finansierade med eget kapital. Det innebär alltså hur förmöget själva företaget är. Om man inte använder eget kapital bara för alla tillgångar, så kan man finansiera det med ett företagslån. Då kallas det för främmande kapital. 

Hur räknar man ut sin soliditet?

Det kan vara av intresse att räkna ut sin soliditet. Det gör man genom att dividera det kapital man har med balansomslutningen, vilket är summan av tillgångarna. Företagets långsiktiga betalningsförmåga beskrivs av det egna kapitalets storlek i förhållande till företagets övriga skulder. 

Att öka soliditeten

Det finns tre sätt att öka soliditeten på. Det är antingen genom att företaget genererar vinst och denna återinvesteras i företaget. Det kan även vara genom att amortera skulder eller att ägarna till företaget skjuter till egna medel in i företaget. 

Om ett företag går med förlust, så minskar det egna kapitalet och därmed så minskar även soliditeten. Det är företagets soliditet som bestämmer hur länge ett resultat kan vara negativt innan konkurs.

Finansiering genom lån

För att kunna få ett bra företagslån gäller det att ha en tillräckligt bra soliditet. Det finns en tumregel som säger att soliditeten inte får understiga 25 % för att nya långfristiga lån skall godkännas. Det är en generell regel som kan variera mellan olika branscher.

Hur vill du att din logga ska se ut?

22 mar 2020

Det finns så otroligt många som inte vill betala en krona för att skapa en snygg logotyp och det är tycker jag är lite dumsnålt. Att göra en på egen hand kan fungera - OM du är extremt duktig på att skapa digitala bilder (eller måla för den delen). Men för de allra flesta så är det alltid en mycket god idé att vända sig till experter på det här med logotyper till företag. En som jag vet är bra är https://logokompaniet.se/ och du kan kika på deras sida och läsa mer om vad de har att erbjuda. 

Välj rätt typ av bild

Ska du ändå försöka skapa dig en egen logotyp så kan jag åtminstone ge dig några tips på vägen. Även om jag helst vill rekommendera att du betalar för att få en gjord åt dig. För då får du en logga som blir exakt som du vill, med vektoriserad bild och något som ger en bra koppling till ditt företag. Men här är mina tips:

  • Använd INTE gratisbilder som du kan hitta online. De kan användas av många, och ibland så är de ett direkt intrång på någons varumärke vilket kan bli dyrt. 
  • En målad bild som skannas in är bättre än en du skapar i Paint eller andra billiga datorprogram. (Det går att skapa jättesnygga bilder i Paint, men är grymt svårt för en lekman.) 
  • Bildsök! Om du väljer en färdig bild så sök med den online för att se var den finns mer. Det är ju dumt om den bild du valt är förknippad med våld, rasism eller andra negativa saker. 

Om design

12 dec 2019

Grafisk design är en ganska ny form av kreativt arbete där man använder grafik via en dator som medel för att skapa. Design har givetvis alltid varit ett element i den mänskliga naturen - så länge vi funnits till har vi haft ett behov att skapa. Vissa känner behövet starkare än andra, men jag är säker på att fler skulle må bra av att arbeta med design. Grafisk designer är ett yrke som passar alla kreatörer, vågar jag påstå. Själv kunde jag inte tänka mig att arbeta med något annat!

Hur gör man skyltar nu för tiden?

30 sep 2019

Gamla skyltar är vackra

Jag är fascinerad av skyltar, ju äldre de är desto bättre. Kolla bara på detta mästerverk till skylt, som är en jättegammal skylt från en tågstation. den är gjuten och det jobb som ligger bakom måste tagit riktigt lång tid. Förr i tiden var det en rent hantverk att göra skyltar. De målades ofta för hand, och de som var emaljerade brändes försiktigt i en ugn. Idag så tillverkas de allra flesta skyltar med maskiner, men det finns de som har kvar det som ett hantverk också. 

Mitt intresse för skyltar gör att jag ofta fotar dem, för att få inspiration till mitt eget arbete. Det är allt från vackra gamla gatuskyltar till mer moderna byggskyltar som sitter vid de allra flesta byggarbetsplatserna runt om i landet. 

Som en gigantisk printer

Jag har fått möjlighet att se hur man gör såna stora skyltar, och det börjar oftast i en dator. man designar hur skylten ska se ut och vilken information som ska finnas med. Sen skriver man ut den i en jättestor printer. Ibland så trycks den i flera delar, om den för stor för att göras på ett enda ark. Sedan sätts trycket fast på ett underlag. Antingen plåt, eller plast verkar vara vanligast. Det är lite skillnad mot förr då det satt människor med en pensel och skrev allting för hand. Fördelen med det moderna sättet är att om man råkar stava fel, så är det bara att korrigera. Det var nog svårare förr tror jag. 

Min vrå

12 sep 2019

Som något av en arbetsnarkoman så är min favoritplats hemma mitt arbetsrum. Jag arbetar på kontor om dagarna och sitter sedan gärna inne på mitt egna kontor hemma på kvällarna. Jag älskar att hålla på med mina uppdrag! Det är mitt livselixir! Det gör förstås också att det är otroligt viktigt att ha en mysig miljö där jag sitter och jobbar, så jag har investerat en hel del i hemmakontoret - både praktiskt och estetiskt. Så värt det! Den som arbetar kreativt måste trivas där hen sitter, det är jag i alla fall väldigt övertygad om.

Bokat mig en vinterresa till Alperna

26 jun 2019

När jag åker på semester, så gör jag det oftast till ett varmt ställe, med sol, bad och sånt. Gärna till Mallis, eftersom mamma numera har hus där som jag berättat om. Dock är det rätt kul att åka skidor. Har inte gjort det på ett par år, men så var det en vän till mig som sett ett bra alphotell och frågade mig om jag kunde tänka mig att haka på och följa med till vintern. Tänkte att, ja varför inte liksom. Det är ju mysigt att bo på ett alphotell och det finns ju även andra saker att göra än att bara åka skidor. 

Köpa eller hyra utrustning?

Så var det ju detta med att ha skidor, pjäxor och annat. Har typ inget sådant sen innan. Förr hyrde jag alltid och tror jag kommer att göra det även denna resa. Det jag dock skulle behöva köpa är ju bra skidkläder. De har man ju nytta av även hemma på vintern. Det är ju bra att passa på att handla det nu med, i sommar, för det gör att man kan fynda. Det eftersom det inte är säsong för det. 

Resa till Mallis blir det med

Självklart kommer jag även att i år åka till mammas hus på Mallorca. Det är så skönt att man numera bara behöver boka en flygstol. Slippa det där med att leta boende och ha sig. Billigare är det ju med. Inte bestämt exakt när jag åker bara, men det blir nu i sommar. 

Inspiration

12 maj 2019

Alla som arbetar kreativt behöver samla inspiration. Vissa lyckliga få verkar ha en osinlig källa inspiration, men vi andra får i perioder aktivt leta efter den. Som grafisk designer studerar jag givetvis annan grafik för att få igång kreativiteten, men ibland kommer den till mig i de mest avslappnade stunder.

Igår låg jag på soffan och lyssnade på Chopin när ett mönster tydligt dök upp framfrö mina ögon och mönstret, som jag testade idag, var perfekt för en beställning jag fick in för ett tag sedan och har kämpat väldigt med. 

Inspiration kan alltså dyka upp där man minst anar det. Tänk om Frederik hade vetat att han, med sin musik, skulle inspirera en grafisk designer några århundraden senare. Svindlande tanke!

Ett eget hus vore något

15 apr 2019

Att ha ett alldeles eget hus, det har jag drömt om i många år. Jag var länge inne på att hitta mig ett gammalt hus, ute på landet, som jag kunde renovera upp och ta hand om. Men jag har insett att det kanske inte är för mig. Det kanske är bättre att bygga hus, ett helt nytt då. Bygga ett nytt hus är ju bra på det sätt, för då är allt klart och det är bara att flytta in och bo där. Köper man ett hus, som ska renoveras, så kan det ju bli hur mycket som helst som man måste göra med det. Det kan ju vara så med att man inte kan bo där under tiden.

Bygga ett fint hus

Idag finns det ju många husleverantörer att välja mellan så det går ju att hitta just det där huset man alltid velat ha ändå. Sedan bara hitta en tomt att bygga det på med, så klart. Jag vill även om jag bygger hus, ha det på landet. Just att bo på landet kan vara skönt, även om man jobbar i stan. Så att man har ett eget ställe att dra sig tillbaka till när man vill. Får se när jag kan göra slag i saken och göra verklighet av att bygga mig ett eget hus. Men tills dess kan jag ju drömma och fundera på hur det ska se ut. Kanske rita upp det på egen hand?

Hålla sig ajour

12 apr 2019

Nog för att det är viktigt att ha en egen stil som grafisk designer, men det är minst lika viktigt att följa med i trenderna. Folk vill till 90% ha det som känns fräscht och modernt och det kan man bara lyckas få till om man förstår vad som är fräscht och modernt. Det gäller att hela tiden förnya sig med bas i årets trender. Jag råkar tycka att sådant är vansinnigt roligt!

Stor beställning

12 mar 2019

Jag fick in en stor beställning för några två veckor sedan och den har hållit mig sysselsatt dag och natt sedan dess. Egentligen är det grafiska arbetet inte så himla invecklat eller tidsödande, men leveransen är massiv. Jag har fått uppdraget att designa, framställa och låta trycka upp 50 000 foldrar. Jag har aldrig fått en beställning från ett så stort och välkänt företag, eller av sådan magnitud, förr och det är både läskigt och spännande. I bästa fall kommer det generera fler storjobb. 

Bästa typen av uppdrag - egentligen

Det är ju precis den här typen av beställningar man drömmer om som designer, stora men relativt enkla jobb. Nu har detta arbete tagit mig massor av tid eftersom jag är nervös och går över små detaljer femton miljoner gånger innan jag går vidare, men egentligen skulle man ju kunna stanna vid tre.

Foldern har blivit riktigt snygg. Den är godkänd av beställaren och går snart iväg för tryck till fantastiska tryckeristockholm.net. När man står inför att skicka iväg till tryck är det många fjärilar i magen, det kan jag lova! Men man får såklart ett testexemplar innan de 50 000 kopiorna sätts i rullning. 

Företaget som lade in beställningen är välkänt och de har dessutom sagt att om de blir nöjda så kommer de att beställa fler liknande saker i framtiden. När de fick se mitt första förslag såg de riktigt nöjda ut, så det bådar gott. Det är kanske nu det händer? Som det liksom lossnar på riktigt? Aaah, nyp mig!

Fotografi

11 mar 2019

För bilder använder jag mig väldigt mycket av olika bildbanker, men jag tycker också om att själv fotografera. Eftersom jag har gått olika kurser i fotografi så vet jag hur man tar bra bilder och ofta, när jag inte finner vad jag söker i bildbankerna, så fixar jag de perfekta bilderna själv. Det är lite som en hobby vid sidan av, som integreras väldigt väl i mitt arbete.

← Äldre inlägg