Grafisk designtips för nybörjare och icke-designer

En bra uppsättning grafiska designtips kommer alltid väl till pass när du är en nybörjare som grafisk designer, eller till och med en icke-designer på resan för att lära dig själv några praktiska färdigheter i grafisk design.

Som icke-designer kanske du upptäcker att din design inte ser så snygg och professionell ut som du hade hoppats på. Men oroa dig inte, jag ska ge dig ett gäng med bra tips.

Nedan har jag sammanställt en lista med de bästa grafiska designtipsen och tricken för att hjälpa dig att skapa snyggare design på nolltid.

Håll det enkelt

Det viktigaste designtipset för icke-designers och nybörjare är att hålla det enkelt. Det finns inget värre än en överväldigande design som är svår att förstå.

För att göra saker enkelt, utnyttja din inre minimalist. Använd den minsta mängden text och typsnitt, håll färgerna under kontroll och det visuella balanserat.

Använd en sammanhållen färgpalett

Färgpaletter och färgscheman är lika viktiga som budskapet du vill förmedla med din design. Att välja den perfekta färgkombinationen är dock inte alltid lätt. För mer detaljerad färgpalettextraktion rekommenderar jag att du använder Adobe Color, en webbplats som ger dig flera färgpaletter från vilken bild som helst.

Håll typografin under kontroll

Konsten att välja typsnitt har en dålig representation i designvärlden för icke-designers. Det är lätt att känna sig överväldigad av valet av olika typsnitt som finns tillgängliga online.

Inte bara det, du måste veta hur man kopplar ihop typsnitt i en design för att få det att se sammanhängande och tilltalande ut.

Ett bra sätt att kringgå stressen med att testa en miljon kombinationer är att använda beprövade parningar. Professionella designers älskar också nya och vackra typsnitt men om du frågar dem kommer de att berätta att de bara använder en handfull klassiska typsnitt för det mesta.

Tänk på den visuella hierarkin

Visuell hierarki handlar om att ge visuell vikt till vissa element framför andra. Enkelt uttryckt är det hur rubriker är större än underrubriker, och dessa är i sin tur större än en ruta med text.

Detsamma gäller bilder, grafik, ikoner och även färger. När du använder regler för visuella hierarki uppmärksammar du en fokuspunkt i designen. Detta skapar en visuell balans som sedan startar ett visuellt flöde av information för tittaren.

Visuell hierarki är en färdighet som är lätt för vissa människor, men för andra måste den läras in. Vår blogg har en bra artikel som hjälper dig att förstå visuell hierarki bättre.

Använd sammanhängande designelement

När du lägger till designelement i ditt projekt måste de ha en sammanhängande stil mellan sig. Detta gäller alla grafiska element; från ikoner till datawidgets, illustrationer, animationer och till och med teckensnittsstilar.

Blanda rutor med rundade hörn med andra böjda element. Raka vinklade former med raka linjer. Alternativt kan du bryta mot reglerna och blanda kurvor med raka linjer så länge du håller en sammanhållen struktur och färgpalett.

Optimera läsbarheten

Ett annat bra tips är att alltid göra din text lättläst. Detta gäller hur du lägger över text på bakgrunder, färgerna och typsnitten du använder för rubriker och hur element relaterar till text och flöde i designen.

Välj det bästa typsnittet för ditt projekt, ett som inte bara matchar ditt budskap utan också är lätt att läsa. Det måste vara lätt att läsa över en bakgrundsbild eller textur.

9 May 2023