Bra att ha koll på ekonomin

Något som är bra att ha, det är koll på sin ekonomi. Är det så att man har ett företag så gäller det även att skilja på privatekonomin och företagets ekonomi. Hur kan man då få bra koll på sin egna ekonomi? Ett sätt är att läsa tips och råd på ekonomifokus.se. Där finns det en massa bra tips om ekonomi, lån, bostad med mera. En annan sak är att skapa en budget. Det är viktigt att veta var pengarna går och vad man får in så att säga. Det är vad en budget kan hjälpa till med. Där fyller man i sina inkomster och sina utgifter. Det är inte fel heller att satsa på bra sparande.

Två former av sparande

Det finns två former av sparande man ska ha anser jag. Det ena är en så kallad buffert. Detta är pengar man sparar undan för om det inträffar oväntade saker. Om bilen går sönder eller om man måste byta ut diskmaskin eller tandläkarbesök med mera. Det andra sparandet, det är målsparande. Det kan man sätta upp till ett mål man har. Kanske det är en resa som hägrar eller en bil man vill köpa. Då sparar man helt enkelt till detta. 

Man kan även satsa på aktier, fonder och ha koll på börsen. Såna saker är bra att kunna en del om så om du funderar på att börja med det så läs på. Eller ta hjälp av någon som kan.

9 Feb 2019