Hur gör man skyltar nu för tiden?

Gamla skyltar är vackra

Jag är fascinerad av skyltar, ju äldre de är desto bättre. Kolla bara på detta mästerverk till skylt, som är en jättegammal skylt från en tågstation. den är gjuten och det jobb som ligger bakom måste tagit riktigt lång tid. Förr i tiden var det en rent hantverk att göra skyltar. De målades ofta för hand, och de som var emaljerade brändes försiktigt i en ugn. Idag så tillverkas de allra flesta skyltar med maskiner, men det finns de som har kvar det som ett hantverk också. 

Mitt intresse för skyltar gör att jag ofta fotar dem, för att få inspiration till mitt eget arbete. Det är allt från vackra gamla gatuskyltar till mer moderna byggskyltar som sitter vid de allra flesta byggarbetsplatserna runt om i landet. 

Som en gigantisk printer

Jag har fått möjlighet att se hur man gör såna stora skyltar, och det börjar oftast i en dator. man designar hur skylten ska se ut och vilken information som ska finnas med. Sen skriver man ut den i en jättestor printer. Ibland så trycks den i flera delar, om den för stor för att göras på ett enda ark. Sedan sätts trycket fast på ett underlag. Antingen plåt, eller plast verkar vara vanligast. Det är lite skillnad mot förr då det satt människor med en pensel och skrev allting för hand. Fördelen med det moderna sättet är att om man råkar stava fel, så är det bara att korrigera. Det var nog svårare förr tror jag. 

30 Sep 2019