Om man har ett företag så kommer man ofta i kontakt med olika begrepp. Ett begrepp är soliditet. Det är inte alla som har koll på vad det är. Det är ett finansiellt nyckeltal som anger hur stor andel av tillgångarna som är finansierade med eget kapital. Det innebär alltså hur förmöget själva företaget är. Om man inte använder eget kapital bara för alla tillgångar, så kan man finansiera det med ett företagslån. Då kallas det för främmande kapital.
Det kan vara av intresse att räkna ut sin soliditet. Det gör man genom att dividera det kapital man har med balansomslutningen, vilket är summan av tillgångarna. Företagets långsiktiga betalningsförmåga beskrivs av det egna kapitalets storlek i förhållande till företagets övriga skulder.
Det finns tre sätt att öka soliditeten på. Det är antingen genom att företaget genererar vinst och denna återinvesteras i företaget. Det kan även vara genom att amortera skulder eller att ägarna till företaget skjuter till egna medel in i företaget.
Om ett företag går med förlust, så minskar det egna kapitalet och därmed så minskar även soliditeten. Det är företagets soliditet som bestämmer hur länge ett resultat kan vara negativt innan konkurs.
För att kunna få ett bra företagslån gäller det att ha en tillräckligt bra soliditet. Det finns en tumregel som säger att soliditeten inte får understiga 25 % för att nya långfristiga lån skall godkännas. Det är en generell regel som kan variera mellan olika branscher.